[box background=#b0eb96]Úvodní obrázek: pampeliška, sedmikráska, violka list, šťovík, rozrazil, orsej, jetel, řebříček, květy meruňky, rozmarýnu, dobromysl, svízel, rukola, ptačinec[/box]
Ve Francii se k obědu nejí před hlavním chodem polévka, ale zeleninový salát. Tenhle zvyk jsem rychle a ráda přijala za svůj. Ušetří mi to trochu času a na stole je každý den čerstvá zelenina. Polévky se jí v chladnější polovině roku večer.
[box background=#b0eb96]Od středu: petržel, naklíčená čočka beluga, mladé lístky růžičkové kapusty, rukola, violka vonná[/box]
Pod pojmem salát se skrývá nekonečně mnoho možností a kombinací toho, co každé roční období poskytuje. Za celý rok tak děti mají možnost ochutnat opravdu hodně druhů rostlin. Některé jim chutnají hned, k jiným si hledají cestu déle.
[box background=#b0eb96] Uprostřed list růžičkové kapusty, kolem violka vonná, kadeřávek, naklíčená čočka beluga, petržel [/box]
Důležité je děti nenutit, ale být vzorem a opakovaně nabízet. Někdy se jim chutě mění ze dne na den, někdy si musí na potravinu zvykat a mnohokrát ochutnat, někdy se potřebují na nový druh psychicky připravit.
[box background=#b0eb96]Zleva: šťovík, bronzový fenykl, svízel povázka, jitrocel kopinatý, česnek viničný, jetel luční, květy broskvoně, hluchavka nachová, kokoška pastuší tobolka[/box]
Co když moc nejí, ale hrají si s jídlem nebo u jídla? Zkusila jsem z toho udělat hru i oficiálně. Nasbírej, natrhej, poskládej a sněz. Nesní všechno, co naskládají na talíř. Oči jsou často větší než bříška. Ale určitě pár lístků a kvítků ochutnají.
[box background=#b0eb96]Od středu: měsíček lékařský, fialový kadeřávek, pampeliška lékařská, prvosenka jarní, poupata nakvétajících kadeřávků a růžičkové kapusty[/box]