Recept na výrobu makové, bezové nebo jakékoliv jiné kvašené limonády a na bezové řízky.
Voda pro upíry
Krok 1: Sběr květů
Najdi místo, kde roste hodně vlčích máků a sbírej, sbírej, sbírej. Čím víc červených květních lístků, tím červenější nápoj získáš. Na zabavení dětí se hodí i pár poupat.
Krok 2: Macerace makových květních plátků
Do převařené a vychladlé vody (vody tolik, aby se tam makové květy bez problémů vešly) vymačkej citron, ponoř makové plátky, zamíchej a nech macerovat do jejich odbarvení. Trvá to několik hodin. Po scezení vznikne upíří nápoj úžasné barvy, který lze pít místo vody. Nebo ho lze dál kvasit a vyrobit si pravou šumivou domácí limonádu.
Krvavá kvašená limonáda
Ingredience:
hrst rýže, hrst rozinek, 250 g cukru, 2 bio citrony, převařená a vychladlá voda, květinový macerát či čerstvé květy
Postup:
Do čisté pětilitrové nádoby nasypej hrst rýže, hrst omytých rozinek, cukr a dobře omyté citrony nakrájené na kolečka i s kůrou. Přilej macerát z květů nebo převařenou zchladlou vodu a květy zamíchej rovnou do kvasu.
[box background=#f09595]Někdo ještě přidává kvasnice nebo syrovátku, aby se proces fermentace uspíšil, případně lépe řídil. My kvasíme na divoko – důvěřujeme divokým kvasinkám, které se přirozeně vyskytují na ovoci a květech. Díky divokým kvasinkám vzniká i naše víno.[/box]
Nádobu přikryj plátnem a gumičkou a nechej několik dní kvasit. Jednou až dvakrát denně vše pořádně promíchej. Až se objeví bublinky a nafouklé rozinky vystoupají k hladině, je čas limonádu přefiltrovat přes plátěný kapesník nebo filtrační papír do lahví s tlaku odolným uzávěrem.
Naplněné a uzavřené lahve nechej ještě dva dny stát v pokojové teplotě, ať se limonáda nasytí oxidem uhličitým. Pak vychlaď v ledničce a je to. Pozor při otevírání! Pokud hodně vykvasí, někdy se hrne ven moc rychle.
Na zdraví!
Bezová limonáda
Postup je úplně stejný jako u makové limonády. I květy bezu můžeš macerovat předem nebo je přihodit rovnou do kvasu.
Na obrázku je pro porovnání bezová limonáda s hrstí makových květů na 5l vody. Má lehce narůžovělou barvu. Bez i mák se macerovaly přímo v kvasné nádobě. Vedle je maková limonáda s mnoha hrstmi květních plátků macerovaných předem. Bohužel mě nenapadlo je zvážit. Nahoře mezi nimi letící důkaz, že máky jsou milované opylovači.
Bezové řízkování
No a nakonec ty bezové řízky! Teď není řeč o kosmaticích, ale o množení.
Bez je dřevina opředená mýty, tradičně spojovaná se smrtí. V zimě její holé duté větve připomínají kosti. Přesto, nebo možná právě proto, je v něm ukrytá obrovská životodárná síla. Nejen, že je velmi významnou evropskou léčivou rostlinou, také jeho větvičky koření jako divé.
Až budete s dětmi sbírat bezové květy, ustřihněte si větvičku na pokusy. Otrhejte z ní květy, dejte ji do sklenky s vodou a nechte stát někde ve stínu. Doporučuju nařezat řízky z loňských zdřevnatělých výhonů, mladé měkké letorosty nezakoření takhle jednoduše, ale taky to jde. Brzy se objeví bílý kalus a později kořínky. Pak děti mohou mladý bez zasadit na zahradu nebo třeba někde na mez. Na naší zahrádce už rostou tři.
Bez má rád slunce a na dusíkem oplývající půdu. Jinak je nenáročný, odolný a krásný. Takhle jednoduše lze množit i jeho okrasné kultivary, například temně fialový ‚Black lace‘.
Bílé tečky = budoucí kořínky