Alenka v říši divů aneb antokyanový trip

Když se Alenka před čtyřmi lety narodila, kvetly broskvoně a fialky. Možná proto jsou jejími nejmilejšími barvami růžová a fialová.

Chtěla jsem pro ni upéct fialový narozeninový dort. Našla jsem si na internetu recept s fialovými bramborami ‚Vitelotte‘. Těsto bylo krásné, při pečení ovšem fialová barva zmizela. I tak měla velkou radost, když přišla ze školky a koláč byl hned pryč.

Tyhle brambory bude příště asi lepší nechat na kaši, jako obvykle. Ale stejně mi to nedalo a v noci jsem dostala pár nápadů, jak to zkusit jinak.

Na druhý den byli pozvaní prarodiče na fialový svačvečer. Připravily jsme všechno spolu a hezky si u toho vyhrály. Upekly jsme dort, nakrájely ovoce na salát, namíchaly kouzelný lektvar a pak všechno nazdobily tím, co nám právě rostlo pod oknem.

Alenka pyšně servírovala jídlo a hosté se divili. Byla moc spokojená, že všechno nachystala a ozdobila skoro sama.

Kouzelný lektvar

Hlavní tajnou ingrediencí jsou sušené květy slézu maurského zbavené kalichů a rozemleté na prášek.  Do 1,5 l vody jsme vmíchaly asi lžíci. Vypadalo to, jako bychom do džbánku vlily inkoust. (Máme velmi tvrdou zásaditou vodu.) Květy se odbarví, ale nerozpustí. Aby byl roztok čirý, je třeba jej přefiltrovat.

Podáváme s kouskem citrónu, tak si každý může hrát s barvami v hrnečku. Kapka citrónové štávy okamžitě změní barvu vody na fialovou až růžovou.

[box background=#c6bbf0]Květy melu v malém elektrickém tříštivém kávomlýnku, na který nedám dopustit. Kávu sice nepiju, ale je skvělý i na lněná semínka, ořechy a spoustu dalších věcí.[/box]

Dort

O fialové těsto už jsme se nepokoušely a upekly jsme náš oblíbený malý čokoládový dort v luxusnější verzi.

[box background=#c6bbf0]

Recept je tady

  • 200 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 120 g másla nebo kokosového oleje
  • 100 g cukru nebo jiného sladidla
  • 3 vejce
  • 80 g mouky (já použila rýžovou)

Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni a dobře je spolu promíchejte. V míse rozmíchejte cukr a žloutky, přidejte mouku, rozpuštěnou čokoládovou směs a nakonec vmíchejte sních z bílků.

Nalejte do pečlivě vymazané a vysypané formy. Pečte při 160°C asi 30 až 45 minut.

[/box]

Po vychladnutí jsme jej polily rozpuštěnou bílou čokoládou a posypaly slézovým práškem. Poleva hned ztuhla a Alenka mohla začít čarovat. Nejdřív dort postříkala vodou z kohoutku a objevily se fialové skvrny. Potom jej pokapala šťávou z citronu, čímž vznikly růžové skvrny. Výsledek trochu připomínal vesmírnou mlhovinu.

Ovocný salát

Když byly ty narozeniny, dopřály jsme si trošku exotiky a koupily ananas. K němu přihodily banán, hrušku, jablko a jedlé květy.

Troška chemie

Antokyany jsou barviva přirozeně se vyskytující v mnoha druzích rostlin. Jsou rozpustné ve vodě a mění barvu podle pH. V kyselém prostředí jsou  červené nebo růžové, v zásaditém modré až zelené. Díky této reakci se s nimi dá kouzlit a získat celé spektrum barev. Pokud chcete červenou, přidejte citronovou šťávu, med, ocet. Pokud více do modra, zkuste jedlou sodu nebo sníh z vaječného bílku.

Jíst barvy je velmi zdravé. Bohatým zdrojem antokyanů jsou tmavé fialové či růžové květy, ovoce a zelenina. Například modré hrozny (nebo červené víno), švestky, borůvky, červená řepa, červené zelí, všechny fialové odrůdy mrkve, brambor, rajčat, kadeřávku, brokolice, salátů a spousta dalších.